Huis kopen huurder uitzetten

//

Max Koch

Droom je ervan om een huis te kopen, maar heb je gehoord dat er een huurder in de woning verblijft? Maak je geen zorgen! Hier beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het kopen van een huis waarin een huurder woont en hoe je een huurder kunt uitzetten.

Kan ik een huis kopen waarin een huurder woont?

Absoluut! Het is mogelijk om een huis te kopen waarin een huurder verblijft. De aanwezigheid van een huurder betekent niet dat je je droomhuis moet opgeven. In feite kan het zelfs voordelig zijn, omdat je een directe bron van inkomsten hebt als je van plan bent het pand te verhuren.

Wat zijn mijn opties als ik een huis koop waarin een huurder woont?

Als je een huis koopt waarin een huurder woont, heb je verschillende opties:

 1. De huurder behouden: Als je een betrouwbare huurder hebt en van plan bent het pand als investering te behouden, kun je ervoor kiezen de huurder te behouden. Het huidige huurcontract blijft dan geldig en je ontvangt de huurinkomsten.
 2. De huurder uitkopen: Je kunt met de huurder onderhandelen om het huurcontract te beëindigen. Dit kan een financiële regeling inhouden, waarbij je de huurder een bedrag betaalt om het pand te verlaten. Dit moet in onderling overleg worden gedaan en schriftelijk worden vastgelegd.
 3. De huurder uitzetten: In sommige gevallen kan het nodig zijn de huurder uit te zetten, bijvoorbeeld als er sprake is van wanbetaling of als je het pand zelf wilt bewonen. Het uitzettingsproces moet echter voldoen aan de lokale wet- en regelgeving en vereist juridische stappen.

Hoe kan ik een huurder uitzetten?

Het uitzetten van een huurder is een juridisch proces dat aan specifieke regels en procedures is gebonden. Hier zijn de algemene stappen die je moet volgen:

 1. Controleer de huurwetgeving: Elke regio heeft specifieke wetten en regels met betrekking tot huur en uitzetting. Raadpleeg de lokale wetgeving of zoek juridisch advies om te begrijpen welke stappen je moet nemen en aan welke vereisten je moet voldoen.
 2. Communiceer schriftelijk: Stuur de huurder een officiële brief waarin je je intentie tot uitzetting uitlegt. Vermeld de reden(en) voor de uitzetting en de datum waarop de huurder het pand moet verlaten. Zorg ervoor dat je een kopie van de brief bewaart voor je eigen administratie.
 3. Volg de gerechtelijke procedure: Als de huurder weigert te vertrekken na ontvangst van de uitzettingsbrief, moet je mogelijk naar de rechtbank stappen. Dit kan inhouden dat je een uitzettingsbevel aanvraagt en een gerechtelijke procedure volgt om de uitzetting af te dwingen. Het is raadzaam om een advocaat te raadplegen om je door dit proces te begeleiden.
 4. Handhaaf de uitzetting: Als het gerechtelijk bevel tot uitzetting is verkregen, moet je samenwerken met de bevoegde autoriteiten om de uitzetting uit te voeren. Dit moet vreedzaam en volgens de geldende wetten gebeuren.

Zijn er uitzonderingen waarin ik een huurder niet kan uitzetten?

Ja, er zijn situaties waarin je een huurder mogelijk niet kunt uitzetten, zelfs als je de eigenaar van het pand bent. Het kan variëren afhankelijk van de specifieke wetgeving en omstandigheden, maar enkele mogelijke uitzonderingen zijn:

 • Beschermde huurders: Sommige huurders genieten speciale bescherming volgens de wet, zoals ouderen, gehandicapten of mensen met een laag inkomen. In bepaalde gevallen kan het moeilijker zijn om deze huurders uit te zetten.
 • Lopende huurcontracten: Als er een lopend huurcontract is en de huurder zich aan de voorwaarden houdt, kun je de huurder mogelijk niet uitzetten totdat het contract is afgelopen.

Het is belangrijk om de geldende wet- en regelgeving te raadplegen en indien nodig juridisch advies in te winnen om te bepalen of er specifieke uitzonderingen gelden in jouw situatie.

Wat moet ik doen voordat ik een huis koop met een huurder erin?

Als je overweegt een huis te kopen waarin een huurder verblijft, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Controleer het huurcontract: Vraag om een kopie van het huurcontract en lees het zorgvuldig door. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de voorwaarden, duur en opzegtermijn van het huurcontract.
 2. Onderzoek de huurder: Verzamel informatie over de huurder, zoals betalingsgeschiedenis, gedrag en eventuele klachten. Dit kan je helpen beoordelen of je de huurder wilt behouden of niet.
 3. Raadpleeg een jurist: Neem contact op met een advocaat die gespecialiseerd is in huurrecht. Zij kunnen je adviseren over de juridische aspecten van het kopen van een huis met een huurder erin en je begeleiden bij het proces.
 4. Overweeg financiële aspecten: Bekijk de financiële situatie van de huurder en bepaal of de huurinkomsten voldoende zijn om aan je behoeften te voldoen. Houd rekening met eventuele reparatie- of onderhoudskosten die je mogelijk moet maken.

Conclusie

Het kopen van een huis waarin een huurder woont, is een haalbare en vaak voordelige optie. Je hebt verschillende keuzes, zoals het behouden van de huurder, onderhandelen over een vertrekregeling of het uitzettingsproces volgen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de lokale wet- en regelgeving en juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je de juiste stappen volgt. Met de juiste voorbereiding en begeleiding kun je je droomhuis kopen en het huurdersvraagstuk op een eerlijke en wettige manier aanpakken.