Ik wil mijn partner naar Nederland halen

//

Max Koch

Wil je je partner naar Nederland halen? Geweldig! Het is begrijpelijk dat je veel vragen hebt over dit proces. In dit artikel beantwoord ik enkele veelgestelde vragen over het naar Nederland halen van je partner. Laten we beginnen!

1. Wie kan ik naar Nederland halen?

Je kunt je echtgenoot, geregistreerd partner of je partner waarmee je een duurzame en exclusieve relatie hebt naar Nederland halen. Het is belangrijk om te weten dat dit proces specifiek geldt voor partners van Nederlandse burgers of ingezetenen met een verblijfsvergunning.

2. Wat zijn de vereisten om mijn partner naar Nederland te halen?

Om je partner naar Nederland te halen, moeten jij en je partner aan bepaalde vereisten voldoen. Hier zijn enkele belangrijke punten:

  • Verblijfsrecht in Nederland: Jij als sponsor moet een verblijfsrecht hebben in Nederland als Nederlands burger of als ingezetene met een geldige verblijfsvergunning.
  • Duurzame en exclusieve relatie: Je moet kunnen aantonen dat je een duurzame en exclusieve relatie hebt met je partner. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van foto’s, brieven, en andere bewijsstukken.
  • Leeftijdseis: Beide partners moeten minimaal 18 jaar oud zijn.
  • Inkomen: Als sponsor moet je voldoende inkomen hebben om je partner financieel te kunnen ondersteunen. Er zijn inkomenseisen vastgesteld door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

3. Welke documenten heb ik nodig?

Om je partner naar Nederland te halen, moeten er verschillende documenten worden ingediend. Deze kunnen per situatie verschillen, maar over het algemeen heb je de volgende documenten nodig:

  • Identiteitsbewijs: Kopieën van jullie paspoorten of identiteitsbewijzen.
  • Geboorteakte: Een kopie van de geboorteakte van je partner.
  • Bewijs van duurzame relatie: Foto’s, brieven, gemeenschappelijke rekeningen of andere bewijsstukken die aantonen dat jullie een duurzame en exclusieve relatie hebben.
  • Inkomensbewijs: Loonstroken, arbeidsovereenkomsten, belastingaangiften of andere documenten die jouw inkomen aantonen.
  • Verklaring van garantstelling en/of logies: Dit is een formulier waarin jij als sponsor verklaart verantwoordelijk te zijn voor de kosten van levensonderhoud en medische zorg van je partner tijdens het verblijf in Nederland.

4. Hoe lang duurt het proces?

Het proces om je partner naar Nederland te halen kan enige tijd in beslag nemen. Het kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de drukte bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de volledigheid van de ingediende documenten. Over het algemeen kan het enkele maanden duren voordat de beslissing wordt genomen.

5. Kan mijn partner werken in Nederland?

Ja, nadat je partner naar Nederland is gekomen, kan hij of zij een verblijfsvergunning aanvragen waarin het recht om te werken is opgenomen. Met deze vergunning kan je partner legaal in Nederland werken.

6. Zijn er kosten verbonden aan het naar Nederland halen van mijn partner?

Ja, er zijn kosten verbonden aan het proces van het naar Nederland halen van je partner. Deze kosten omvatten onder andere de kosten voor het indienen van de aanvraag bij de IND, eventuele medische keuringen en de leges voor de verblijfsvergunning. De exacte kosten kunnen variëren, dus het is raadzaam om de actuele tarieven bij de IND te controleren.

7. Waar kan ik meer informatie krijgen?

Voor gedetailleerde en actuele informatie over het naar Nederland halen van je partner kun je terecht bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Op hun website vind je specifieke richtlijnen, vereisten en formulieren die je nodig hebt om het proces te starten. Daarnaast kan het handig zijn om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent en alle benodigde documenten hebt.

Belangrijk: Dit artikel biedt een overzicht van het proces om je partner naar Nederland te halen, maar het is altijd raadzaam om de meest recente informatie te raadplegen bij de IND of een gekwalificeerde immigratieadvocaat. Succes met het plannen van de hereniging met je partner in Nederland!