Kosten deurwaarder inhuren

//

Max Koch

Ben je benieuwd naar wat een deurwaarder precies doet en hoeveel het kost om er een in te huren? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel zal ik je alles vertellen wat je moet weten over het inhuren van een deurwaarder. Laten we meteen beginnen!

Wat doet een deurwaarder?

Een deurwaarder is een wettelijk bevoegd persoon die belast is met het uitvoeren van gerechtelijke taken. Ze spelen een cruciale rol in het juridische systeem en hebben verschillende verantwoordelijkheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste taken van een deurwaarder:

 1. Betekenen van gerechtelijke stukken: Deurwaarders zijn verantwoordelijk voor het officieel overhandigen van gerechtelijke documenten aan de betrokken partijen. Dit kan bijvoorbeeld een dagvaarding, een vonnis of een dwangbevel zijn.
 2. Executie van vonnissen: Als een vonnis is uitgesproken en de schuldenaar weigert te betalen, kan de deurwaarder worden ingeschakeld om het vonnis ten uitvoer te leggen. Dit kan onder andere inhouden dat beslag wordt gelegd op eigendommen van de schuldenaar of dat er een ontruiming plaatsvindt.
 3. Invorderen van openstaande vorderingen: Deurwaarders kunnen ook worden ingeschakeld om openstaande vorderingen te innen. Ze hebben de bevoegdheid om betalingen af te dwingen en kunnen indien nodig juridische stappen ondernemen.

Wat zijn de kosten van het inhuren van een deurwaarder?

De kosten van het inhuren van een deurwaarder kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om te begrijpen dat de tarieven van deurwaarders wettelijk zijn vastgesteld. Hier zijn enkele kosten die je kunt verwachten bij het inhuren van een deurwaarder:

 • Explootkosten: Dit zijn de kosten voor het betekenen van gerechtelijke stukken. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van het type document en de complexiteit van de zaak.
 • Beslagleggingskosten: Als er beslag wordt gelegd op eigendommen van de schuldenaar, kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor het uitvoeren van het beslag.
 • Dwangbevelkosten: Als er een dwangbevel wordt uitgevaardigd, kunnen er kosten zijn verbonden aan het betekenen van het dwangbevel en het uitvoeren van verdere maatregelen.

Het is raadzaam om vooraf een duidelijke afspraak te maken met de deurwaarder over de kosten en tarieven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat te doen als je een deurwaarder wilt inhuren?

Als je overweegt om een deurwaarder in te huren, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Zoek naar een betrouwbare deurwaarder: Het is belangrijk om een deurwaarder te kiezen die betrouwbaar en ervaren is. Vraag om aanbevelingen van vrienden, familie of juridische professionals.
 2. Maak een afspraak: Neem contact op met de deurwaarder en plan een afspraak om de details van je zaak te bespreken. Leg duidelijk uit wat je van hen verwacht en vraag naar de kosten en tarieven.
 3. Onderteken een opdrachtbrief: Als je besluit om met een bepaalde deurwaarder in zee te gaan, zorg er dan voor dat je een opdrachtbrief ondertekent waarin de gemaakte afspraken en kosten duidelijk worden vermeld.

Belangrijke tips en overwegingen

Hier zijn nog enkele belangrijke tips en overwegingen bij het inhuren van een deurwaarder:

 • Wees open en transparant: Zorg ervoor dat je alle relevante informatie verstrekt aan de deurwaarder, zodat ze een duidelijk beeld hebben van je zaak.
 • Bescherm jezelf: Controleer altijd de identiteit en legitimiteit van de deurwaarder voordat je met hen in zee gaat. Vraag naar hun registratienummer en controleer of ze zijn aangesloten bij een erkende beroepsorganisatie.
 • Vraag om een schriftelijke kostenopgave: Het is verstandig om vooraf een schriftelijke kostenopgave te vragen, zodat je precies weet waar je aan toe bent en er achteraf geen onverwachte kosten ontstaan.

Conclusie

Het inhuren van een deurwaarder kan een belangrijke stap zijn bij het oplossen van juridische kwesties en het innen van openstaande vorderingen. Het is essentieel om een betrouwbare deurwaarder te kiezen en duidelijke afspraken te maken over de kosten en tarieven. Door de juiste stappen te volgen en op de hoogte te zijn van je rechten, kun je ervoor zorgen dat je zaak op een professionele en effectieve manier wordt afgehandeld.