Toevoeging advocaat terugbetalen

//

Max Koch

Heb je ooit juridische hulp nodig gehad, maar kon je de volledige kosten van een advocaat niet betalen? Dan is de toevoeging advocaat (ook wel bekend als gesubsidieerde rechtsbijstand) een geweldige optie. Maar hoe zit het met de kosten van deze toevoeging? En moet je het terugbetalen? In dit artikel beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over de terugbetaling van de kosten van een toevoeging advocaat.

Wat is een toevoeging advocaat?

Een toevoeging advocaat is een regeling in Nederland waarmee mensen met een laag inkomen in aanmerking kunnen komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot juridische hulp, ongeacht hun financiële situatie. Als je in aanmerking komt voor een toevoeging, betaal je alleen een eigen bijdrage die afhankelijk is van je inkomen en vermogen.

Moet ik de kosten van een toevoeging advocaat terugbetalen?

Ja, in sommige gevallen moet je de kosten van een toevoeging advocaat terugbetalen. Dit wordt de eigen bijdrage genoemd. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van je inkomen, vermogen en gezinssituatie. Het kan variëren van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s.

Hoe werkt de terugbetaling?

De terugbetaling van de kosten van een toevoeging advocaat verloopt via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Nadat je zaak is afgerond, ontvang je een factuur voor de eigen bijdrage. Het CJIB stuurt deze factuur naar je toe en je hebt meestal zes weken de tijd om te betalen. Het CJIB biedt verschillende betalingsmogelijkheden, waaronder betaling in termijnen.

Wat als ik de eigen bijdrage niet kan betalen?

Als je de eigen bijdrage niet kunt betalen, is het belangrijk om contact op te nemen met het CJIB. Zij kunnen je mogelijkheden bieden voor een betalingsregeling of kijken naar andere oplossingen. Het is altijd beter om proactief te zijn en contact met hen op te nemen, in plaats van de betaling te negeren. Het niet betalen van de eigen bijdrage kan namelijk leiden tot verdere juridische gevolgen.

Kan ik de toevoeging advocaatkosten terugvragen?

In sommige gevallen is het mogelijk om de kosten van een toevoeging advocaat terug te vragen. Dit hangt af van de uitkomst van je zaak. Als je bijvoorbeeld de zaak wint en de rechter beslist dat de tegenpartij jouw kosten moet vergoeden, kun je mogelijk een deel of het volledige bedrag terugkrijgen. Het is verstandig om hierover met je advocaat te praten en te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Conclusie

Een toevoeging advocaat is een waardevol hulpmiddel voor mensen met een laag inkomen die juridische hulp nodig hebben. Hoewel je een eigen bijdrage moet betalen, biedt de regeling financiële ondersteuning zodat iedereen toegang heeft tot juridische bijstand. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de terugbetalingsverplichtingen en contact op te nemen met het CJIB als je problemen hebt met de betaling. Vergeet niet dat je mogelijk de kosten kunt terugvragen als je zaak succesvol is. Praat hierover met je advocaat om te kijken wat mogelijk is.